Dlaczego warto spożywać ekologiczny olej z czarnuszki?

Prawdopodobnie wielu z nas miało okazję usłyszeć o korzyściach związanych ze stosowaniem oleju z czarnuszki. Co jednak wiemy na ten temat? Na co spożywanie czarnuszki może faktycznie pomóc? Na te pytania spróbujmy poszukać odpowiedzi w tym artykule.

Czym jest czarnuszka?

Najlepiej będzie, jeśli zaczniemy od wyjaśnienia, czym jest czarnuszka. To roślina, powszechnie wykorzystywana w kuchni, która jest ceniona za walory smakowe i zdrowotne. Nie bez przyczyny możemy usłyszeć o takich jej nazwach jak „czarny kminek” czy „złoto faraonów”. Już w XVI wieku nazywano ją rośliną, która ma aż 150 zastosowań leczniczych i do dzisiaj wierzy się, że jej stosowanie ma pozytywne skutki dla zdrowia. Jednym z najpopularniejszych produktów zawierających czarnuszkę, na który wskazuje się, że stanowi świetną opcję dla osób pragnących prowadzić zdrowy tryb życia, jest właśnie olej z czarnuszki.

Olej z czarnuszki – dlaczego warto?

Jeżeli zastanawiasz się nad kupnem oleju z czarnuszki, musisz wiedzieć, że w jednej butelce można znaleźć całe bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kwasów, które dla człowieka są po prostu konieczne — bez nich organizm nie będzie mógł prawidłowo funkcjonować. Poza tym olej z czarnuszki zawiera duże ilości witamin A, E i z grupy B. Nie można też zapomnieć o makroelementach i mikroelementach. W składzie możemy odnaleźć także fosfolipidy, alkaloidy, fitosterole, flawonoidy i olejki eteryczne.

Regularne stosowanie oleju z czarnuszki pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu i pomaga zwalczyć infekcje. Wskazane jest, aby zacząć stosować olej jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Krótko mówiąc, chodzi o przygotowanie organizmu na walkę z wirusami. Warto też pamiętać o tym, że już niewielka ilość oleju z czarnuszki może skutkować zwiększeniem odporności i poprawą kondycji całego organizmu. Istotne jest również to, aby nigdy nie podgrzewać oleju. Olej nie nadaje się do smażenia i jest wrażliwy na wysokie temperatury.

Olej z czarnuszki chętnie wykorzystują osoby, którym zależy na wzmocnieniu odporności. Nad olejem tym powinny pomyśleć także wszyscy zmagający się z alergią, astmą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, podwyższonym ciśnieniem krwi, wrzodami żołądka, problemami gastrycznymi i osteoporozą. Będzie odpowiednich także dla tych, którzy potrzebują wsparcia dla włosów i skóry. Ważne – olej można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Jaki olej wybrać?

Zastanawiasz się nad tym, który olej będzie najlepszy? Jeżeli olej z czarnuszki ma stanowić część codziennej diety, koniecznie należy zdecydować się na produkt nierafinowany. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to bogactwo składników odżywczych (witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe). Oczywiście taki produkt trzeba spożywać wyłącznie na zimno. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy mogli mówić o dodatku do sałatek, sosów, dressingów, pieczywa czy twarogu. Możliwości są po prostu ogromne! Dobrze też wziąć pod uwagę, czy olej został umieszczony w ciemnej butelce ze szkła. Takie opakowanie chroni wrażliwe kwasy tłuszczowe przed działaniem promieni słonecznych. Pamiętaj też, że aby picie oleju z czarnuszki przyniosło upragnione efekty, należy go spożywać systematycznie, w okresie od jednego do trzech miesięcy.