Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, że pieczywo dostępne w sprzedaży różni się od siebie jakością.
Białe mąki używane do produkcji pieczywa zwykle są mocno przetwarzane, dlatego dodaje się do nich witamin z grupy B, kwas foliowy i żelazo. Ten proces wzbogacania zastępuje część utraconych składników odżywczych, ale w mące nadal brakuje wielu zdrowych związków, takich jak przeciwutleniacze i fitoskładniki. Dlatego wybierając pieczywo należy kupować takie, które zostało wyprodukowane z mąki razowej lub pełnoziarnistej, która zachowuje w sobie wszystkie składniki odżywcze i nie musi być sztucznie wzbogacana. Jednak mąka pełnoziarnista również może być gorszej jakości. Producenci żywności często przetwarzają ziarno jako białą mąkę, a następnie dodają z powrotem zarodki i otręby.
Taka przetworzona mąka pełnoziarnista często zawiera dodatki do ciasta i środki aromatyzujące, a także prawdopodobnie traci niektóre składniki odżywcze podczas przetwarzania.
Najlepsza jest oczywiście mąka razowa, czyli z ziaren zmielonych tylko rac, która zawiera otręby. Pieczywo z takiej mąki ma najwyższą zawartość błonnika i białka, jest najzdrowsze dla naszych jelit i poprawia trawienie. Osoby na diecie odchudzającej i dbające o swój styl życia i odżywiania powinny wybierać chleby razowe, graham, orkiszowe, żytnie produkowane na zakwasie. Im wyższy typ mąki użytej do wypieku pieczywa, tym jest ona ciemniejsza, zawiera więcej całych ziaren i tym jest ona dla nas zdrowsza oraz jest lepszej jakości. Pieczywo na zakwasie z mąki pełnoziarnistej jest bardzo chętnie kupowane i spożywane, szczególnie jeśli pochodzi z renomowanych piekarni, w których wyrabia się pieczywo według tradycyjnych metod i receptur. Jeśli mieszkamy w Gdańsku i poszukujemy piekarni, która oferuje wysokiej jakości i smaczne pieczywo, możemy wejść na stronę https://www.orlypiekarnictwa.pl/city-36916-gdansk i zobaczyć, które z nich są najlepiej oceniane przez konsumentów. Warto zaufać opinii użytkowników, którzy właśnie w takich miejscach zaopatrują się w dobrej jakości chleb czy bułki.