Jak ładnie udekorować tort dla dziecka?

Słodkie wyroby są nieodłącznym elementem różnych przyjęć, a także często kupuje się je jako przekąski. Co jest w nich najważniejsze?

Oczywiście smak, który sprawi, że będzie się nimi można delektować. Jednak nie mniej ważnym elementem są odpowiednie dekoracje cukiernicze. Nadają one wyrobom niepowtarzalny wygląd, który zachęca dodatkowo do ich skonsumowania, zanim ugryzie się pierwszego kęsa. Szczególnie ważne są one w wyrobach zamawianych na specjalne okazje, takich jak na przykład torty weselne, z okazji urodzin czy chrztu. Dekoracje cukiernicze wymagają od cukiernika znajomości nie tylko samej techniki wyrobu ciast, ale też posiadania pewnego rodzaju zmysłu artystycznego. Muszą oni umieć dobrać odpowiednie składniki do wyrobu dekoracji, a także umieć je odpowiednio rozmieścić, żeby tworzyły zgraną kompozycję. Samo wykonanie napisu, czy elementu dekoracyjnego, na przykład w kształcie kwiatu może być nie lada wyzwaniem. Dekoracje cukiernicze są często zamawiane przez klientów i to do ich wymagań musi dostosować się cukiernik. Ma to miejsce na przykład w przypadku zamawiania tortu urodzinowego, czy jubileuszowego. Czekolada należy do ulubionych sposobów na dekorowanie ciasta. Można ją stopić, zmieszać ze śmietaną lub po prostu użyć proszku kakaowego jako lekkiego pudru do ciasta – możliwości są nieograniczone. I nie musi to być też ciasto czekoladowe, które przykryjesz czekoladą ,możesz tak udekorować dowolne ciasto. Dekorowanie ciasta marcepanem to świetny sposób na dodanie do ciasta pysznego, wilgotnego, migdałowego smaku. Idealny do bogatych ciast owocowych, marcepan to świetny dodatek także do ciast świątecznych.

Trzeba pewnej wprawy w pracy z marcepanem, aby upewnić się, że nie pęka ani nie wysycha. Pomysły na dekoracje swoich wypieków znajdziesz na stronie https://www.tortoweozdoby.pl/30-ozdoby-na-tort-dla-dzieci. Wycinanki z marcepanu to niezwykle prosty sposób na dodanie dekoracyjnych elementów do ciasta. Ugniataj żel lub płynny barwnik spożywczy w marcepanie, rozwałkuj, wytnij pożądane kształty, a następnie naklej na ciasto. Jeśli marcepan stanie się lepki lub przepracowany, posyp go odrobiną cukru pudru.