Wyposażenie profesjonalnej kuchni

Wiele osób które chce wymienić sprzęty w swojej kuchni zastanawia się co wybrać, obecnie sprzęt jest bardzo nowoczesny, nawet w porównaniu z tym sprzed 10 lat. Obecnie wszędzie znajdziemy wiele elektroniki, wygodne dotykowe panele sterowania.

Mogą nawet być sterowane za pomocą telefonów komórkowych. Coraz więcej osób zastanawia się na wybraniem piekarnika konwekcyjnego, który daje wiele nowych możliwości, jeżeli chodzi o szybkie przygotowywanie smacznych dań. Piece konwekcyjne są wyjątkowe, ponieważ mają wentylatory z tyłu piekarnika.

Created with GIMP

Wentylatory te cyrkulują gorące powietrze wokół żywności podczas procesu gotowania. Tworzy to wysoce wydajne środowisko, eliminuje gorące punkty występujące w niektórych miejscach piekarnika i skraca czas gotowania. Kluczową różnicą, o której należy pamiętać w przypadku tych modeli, jest to, że czasy gotowania w piecu konwekcyjnym są krótsze.

Ponieważ powietrze krąży wokół żywności, w piekarniku wytwarzana jest większa energia. Z tego powodu zaleca się gotowanie potraw w niższej temperaturze. Jedzenie gotuje się szybciej, bardziej równomiernie i pięknie wychodzi.

Z pewnością kiedy chcemy urządzić profesjonalne miejsce pracy nie możemy zapominać o żadnych szczegółach. W przypadku piekarni będziemy z pewnością potrzebowali profesjonalnych komór fermentacyjnych, w których dojrzewa ciasto do pieczenia. Można znaleźć wiele różnych modeli komór fermentacyjnych, zazwyczaj różnią się one wielkością. Z pewnością każdy piekarz będzie chciał jak najszybciej przygotowywać ciasto, dlatego też wybiera duże i wydane komory, które mogą obsłużyć duże ilości ciasta. Produkcja ciasta wymaga także innych urządzeń, które można znaleźć na stronie: https://crispan.pl/mieszalniki-i-dozowniki-wody/. Mieszalniki i dozowniki pozwalają bardzo dokładnie odmierzać ilość wody potrzebnej do produkcji ciasta. Inną zaletą dozownika będzie także możliwość regulacji temperatury wody. Dzięki temu możemy dużo szybciej przygotować ciasto zgodnie z przepisem.