Co trzeba wiedzieć o niesamowitych korzyściach zdrowotnych moringi

Mówi się, że dla każdego napotkanego problemu w przyrodzie istnieje odpowiednie rozwiązanie. Jakie zatem jest rozwiązanie problemu z brakiem żywności o wysokiej wartości odżywczej w suchych regionach świata?

Odpowiedź to drzewo Moringa Oleifera. Moringa, powszechnie nazywana „cudownym drzewem”, jest odporna na suszę, wymaga niewielkiej ilości wody, szybko rośnie przez cały rok, a prawie każda część drzewa jest jadalna lub w jakiś sposób cenna. Od nasion, które są używane do oczyszczania wody, do potężnych właściwości leczniczych kory, korzeni i kwiatów, oraz oczywiście klejnotu koronnego rośliny: wyjątkowo bogata ilość składników odżywczych liści, które są powszechnie spożywanym pożywieniem na całym świecie rozwijającym się, a w szczególności w Afryce Subsaharyjskiej i Indiach. Co więcej, smakuje całkiem nieźle, podobnie jak szpinak, co czyni ją łatwym dodatkiem do wszystkiego, co jest zjadane w większości krajów na świecie. Jest również bogata w witaminy z grupy B, magnez i przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, która została udowodniona jako skuteczny lek na wszystko, od raka, przez wszelkiego rodzaju alergie, po stany zapalne, wirusy i zaburzenia poznawcze, czyniąc moringę pożywną i leczniczą rośliną.

Zawierające 18 z 20 aminokwasów i wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, sproszkowane liście moringa zawierają kompletny zestaw białek, które dostarczają szeroką gamę składników odżywczych do produkcji neuroprzekaźników oraz naprawy mięśni, komórek i tkanek. Proszek z nasion moringi jest również pochłaniaczem metali ciężkich, co oznacza, że wyciąga toksyny z komórek i tkanek, aby zostały wydalone z organizmu. Jest to szczególnie przydatne w przypadku gromadzenia się arsenu, co jest zaskakująco powszechne przy fałszowaniu wody z kranu i bioakumulacji w niektórych rodzajach żywności, w tym ryżu i jabłek. W medycynie ajurwedyjskiej mówi się, że liście oczyszczają i odżywiają krew i tkanki mięśniowe, szpik kostny i tkanki tłuszczowe z wszelkich toksyn, działając jako głęboki środek odmładzający i oczyszczający. O ile sporo wiadomo o zaletach moringi, pozostaje jeszcze wiele do odkrycia, jak to często bywa w przypadku roślin leczniczych.